sobota

CHRUDIM 2 (Pardubický kraj)

























































































4 komentáře:

  1. Dobrý den,

    je to velice zajímavé.Mám dotaz u fotografie z cyklu Chrudim 2 ve vztahu fotografie kolem 1932 a 2015 u kostela svaté Kateřiny.Naproti kostelu,kde je dnes restaurace bývala likérka Witz.Máte informaci nebo oprávněný pocit, že v případě fotografie z roku 1935 naproti kostelu je vyfotografována zadní část právě tohoto objektu ?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, pocit můžu mít, jestli oprávněný, o tom raději pomlčím. Jak se můžete dočíst, nejsem z Chrudimi a tohle všechno je můj druh turistiky, při kterém se bavím (na kopce už nevylezu). Hodně starých fotek jsem kopíroval, jak uvádím na svém blogu, z publikace Ivo Šulce Zmizelá Chrudim z roku 2010. Podle textů k této a jiným fotkám v publikaci, myslím, že jde o likérku Witz. Já se orientoval podle pravého břehu Chrudimky, kde zůstalo až dojemně stejné zábradlí, na levé straně je jen kostel před asi likérkou jsou dolů k vodě schůdky, zjevně původní, možná pro účely likérky. Nevím, asi by to chtělo místního znalce. Já jen procházím a občas se zastavím. Jde jen o blog, i když nechci dělat schválně chyby, může se stát...

    OdpovědětVymazat
  3. Arnošt 7. 2. 2016.7. února 2016 v 9:59

    Ano, na snímku je jihovýchodní konec Husovy ulice. Na pletivu je trochu čitelný nápis Pochobradský, to bylo zá-
    mečnictví. Štíhlá stavba byla trafostanice. Za ní byl
    pneuservis Barum. Do prodejny se chodilo od kostela.V nízké
    stavbě na břehu byl do sedmdesátých let sklad rakví pohřební služby. Firma byla Bratři Witzové, pověstná likérem Čert v podstatě ořechovka. Viněta je sběratelskou raritou. Všichni o ní vědí, ale nikdo známý ji nemá!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jak to popsal pan Arnošt to pamatuji taky.Jako kluk jsem si v Barumce kupoval pneu.na moje první kolo.Bylo velké a ze začátku jsem musel jezdit "pod rámem".Ale k těm vinětám,viděl jsem od bratří Witzů viněty na různý alkohol a jedna byla v němčině asi z protektorátu.

    OdpovědětVymazat