středa

VRŠOVICE (Praha)


































































35 komentářů:

  1. Ve Vršovicích jsem vyrostla, udělalo mi to radost, děkuji...
    Jana Seifertova, roz, Hertlova

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jako Jana super kouknout zpět

    OdpovědětVymazat
  3. Take se pridavam..vyrostla jsem ve Vrsovicich a ted ziji 25 let v USA a moc rada jsem si zavzpominala..dekuji Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Srdíčko zaplesalo při vzpomínkách.... děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jako dítě jsem od roku 1941-1952 bydlel Palackého -Moskevská 60 do restaurace která je označena Semerádova jsem chodil tátovi pro pivo ,ale název se říkalo U Šídlů
    jinak velice krásná vzpominka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já tam chodil na pivo v šedesátých až sedmdesátých létech - již restaurace Na smyčce

      Vymazat
  6. Diky za fotky!Narozena v r. 1942 Moskevska 40! Chodila jsem tatovi pro pivo tamtez!
    Muselo byt s penou, tak jsem musela klusat.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky,bydleli jsme v Bajkalské i Roháčovy kasárna i jak jsme říkali staré Vršovice moje mládí.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji, moje maminka říkávala "Vršovice-moje otčina" měli jsme restauraci "U Pilotů"

    OdpovědětVymazat
  9. Děkujeme za dobrý nápad. Určitě pokračujte. I pro další generace. Vršovicím jsme věrni celý svůj život.

    OdpovědětVymazat
  10. Ve Vršovicích jsme bydlel do r.1975 v bloku, kde byla Semorádova (Šídlova) restaurace - ul.Na spojce.Taky jsem chodil tátovi pro pivo k "Šídlům". Opravdu perfektní pokoukání. Díky!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a já bydlel Na spojce 5 do roku 1957. Neběhali jsme tam v bandě? KV

      Vymazat
  11. Bydlel jsem v Kozácké ulici a tohle mne vrátilo do dětství a mládí.Vrátily se mi vzpomínky na malé již zaniklé krámečky.Škoda že čas vrátit nejde včetně těch kteří již odešli.J.M.

    OdpovědětVymazat
  12. Bydleli jsme v Holandské 48, naši od r.1929. Máma vyrůstala v Horymírově ul. Dodnes cítím, jak voněl prach v dlažbě po dešti, když jsme seděli na obrubníku. Děkuji za ten nápad.

    OdpovědětVymazat
  13. 45 let ve Vršovicích na Ruské 42, nyní 30 let na Vinohradech v Řipské. Vzpomínky ožívají, děkuji za fotky!

    OdpovědětVymazat
  14. Prostě nádhera, vyrostla jsem ve Vršovicích v dnes Žitomírské a Francouzské, takže krásné vzpomínky. Děkuji autorovi.

    OdpovědětVymazat
  15. Take jsem puvodem vrsovicak, konkretne nam. Svat. Cecha10, takze napravo od kostela. Na starem fotu tam je jeste planina! :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Narodila jsem se ve Vršovicích v r.1945 a s několika malými odskoky jsem stále ve stejném domě a bytě v Žitomírské (Stalingradské, dříve Tyršově) ulici. Krásné srovnání, děkuji za vzpomínky.

    OdpovědětVymazat
  17. V roce 1937 jsem se narodil ve Vršovicích, v Nerudově ul. Ta se za války jmenovala Úhlavská, po válce opět Nerudova, ale pouze do března roku 1948. Poté byla přejmenována na Charkovskou a tak se jmenuje i dnes. Do obecné školy jsem chodil v "Herolďáku", Heroldových sadech, do měšťanky v ul. Nádražní u vršovického nádraží. Rodiče jsou pochováni na hřbitově na Bohdalci. Vršovice jsou nejkrásnějším místem mého dětství, dospívání, i vzpomínek. Děkuji za krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  18. Je to nádhera projít si svým mládím. 35 let jsem bydlel v Obloukové vedle "Pepíčka". Na tu planinu (mírný kopeček) vedle nového kostela na "čecháči" jsme v zimě chodili sáňkovat a bobovat. Ve starém kostelíčku jsem v roce 1955-56 dělal ministranta. Moc díky !!!!

    OdpovědětVymazat
  19. Bydlela jsem ve Vršovicívh na Ruské od narození r.1954.
    Jsem pokřtěná ve starém kostelíku naproti záložně.
    Potěší se podívat na staré fotografie Vršovice jsou stále krásné, děkuji RV.

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuji za "moje Vršovice". Prožila jsem tam dětství až do roku 1964 a dnes na to ve svých skoro 70.letech moc ráda vzpomínám. Bydleli jsme na Moskevské 7, do školy jsem chodila do Horolďáku, na gympl Přípotoční /dnes Botičská/. Jako děti byl náš rajon "na balkonku" za radnicí, před radnicí jsme hrávaly vybíjenou a v sobotu se dívaly na nevěsty. Moc ráda jsem si zavzpomínala. Děkuji. Bohuna

    OdpovědětVymazat
  21. Milý Václave, už jsme spolu jednou po emailu konzultovali Dvořákovy fotky. Děkuji i za Vršovice. Mám krásnou fotku svojí babičky, dětí a pískoviště v ulici 73. pluku (název ulice za války)asi z roku 1933. Hned jsem to místo podle Vaší poznala! Můj prapraděda Lustig tam byl radním na radnici Rangherka. V roce 1938 musel odejít. Do té samé ulice si přišlo Gestapo pro mou prababičku, kterou umučili.Také její matku, bratra, bratrance a další rodinu. Babička přežila a na dětství ve Vršovicích ráda vzpomíná. Zvláště na Kalusovi - byli to hrdinové - zachránci. Horší vzpomínky jsou na Gajstovi- Božena a syn Ruda, kteří je zřejmě udali a na Pitákovi, kteří tam měli nějaký obchod. Moje rodina si u nich schovala mnoho věcí, ale po válce vše zapřeli:((((Děláte záslužnou práci!

    OdpovědětVymazat
  22. jsem rodák z Vršovic Kodanská 47 dříve asi Hálkova .Velmi rád se do Vršovic vracím.Heroldák Grebovka to bylo naše útočiště.Dík za krásné fotky Herink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. narodil jsem se v roce 1935 ve Vršovicích na Kodanské Pokřtěn jsem ve sboru církve československé do školy jsem chodil do heroldaku Vroce 1945 mě bylo 10 roků a pomáhal jsem na Kodanské u gymnázia stavět barikádu.Do Vršovic se rád vracím a vzpomínám.Moc děkuji za krásné fotky a všem za vzpomínky

      Vymazat
    2. Dobrý den,hledám pamětníky na rodinu pana řady Lustiga-Jirouskovi Babička ještě žije.Muzete se mi prosím ozvat.Dekuji

      Vymazat
  23. Krásné fotky Vršovické vzpomínka na dětství a mladí by rodiče co už nežijí děkuji Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné fotky,bydlela jsem v Kodaňské 36. Co jsme si užili her a akcí včetně cirkusu na pláni na konci ulice až k Edenu. Teď celé zastavěné. Nebo koupání za sokolovnou. Jinak se toho moc nezměnilo, jen domy jsou většinou čisté, barevné.

      Vymazat
  24. Krásný výlet do dětství (Minská 17)...

    OdpovědětVymazat
  25. Ve Vršovicích v Bulharské ulici jsem žila 1955-1974. Do základky chodila na Kodaňskou.V zimě sáňkovat vedle kostela sv.Václava. Ach jo, 50 let uteklo jak voda.

    OdpovědětVymazat
  26. Díky za krásné fotky a vzpomínky. Bydlela jsem Na spojce 9, chodila jsem do školy "k pumpičce" do Heroldáku a pak na gympl do Přípotoční. Vzpomínám na kino Vzlet a malou cukrárničku, kde se prodávaly cukrové fajfky a miminka a jiné dobroty. Na italskou zmrzlinu vedle Pilotů, na sánkování u kostela. Tam jsme sbírali barevná sklíčka z rozbitých kostelních oken a hráli na obrubníku Praha Brno, je toho hodně na vzpomínání. Zdravím všechny vršováky, Ivana

    OdpovědětVymazat
  27. Ital který prodával zmrzlinu vedle Pilotů se jmenoval Bernagozi Amedeo.
    Dodnes si pamatuji vůni v jeho krámku. Každé léto se vracel do Vršovic a jednou nepřijel a konec.

    OdpovědětVymazat
  28. Zmrzlinář se jmenoval Bernagozi Amedeo a stále cítím vůni jeho krámku.

    OdpovědětVymazat
  29. Tak jsem jen tak nahodou hledala mou stredni skolu " U pumpy' a hle ukazala se me takova ndhera. Ted ziji v Kanade ale na krasne casy radaa vzpominam i kdyz za komunistu. O otm jsem tenkrate nemla ani paru kdyz jsem chodila k Italovi az z ruske nad Slavii v nedeli odpoledne pro zmrzlinu. Daval to malou lzickou do me bandasky.nepamatuji ze neprijel, ale bylo opravdu z Italie?

    OdpovědětVymazat
  30. jeste me napadlo je nekde nekdo rocnik 1941 bydlejici na Ruske okolo Rohacovych kasaren? v mem mladi jsme si hrali na ulici, to jeste ani auta nebyla, par motocyklu, tod vse. Take rada vzpominam, rada bych zajela ale momentalne to ani nejde.

    OdpovědětVymazat