středa

JESENÍK (Olomoucký kraj)












































20 komentářů:

  1. Je to pekna vzpominka,stravili jsme tu 30 let.Kus zivota.No proste ,nadhera.Jsem pysny na to,ze jsem se tu narodil v roce 1953,a zazil ty nejkrasnejsi okamziky.A vubec celkove zivot byl klidny a samozrejme i spolecensky system byl spravedlivejsi.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem nadšena, že jsem mohla vidět místa mého dětství, mého milovaného domova.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný byl Jeseník do doby než byla část zbourána a zničena Komunistickým režimem. Náměstí a okolí není tak krásné jako bylo před výstavbou komančů. Vše co bylo krásné, zničili. Zasraní komunisti!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá slečno,asi nevíte,že to byly byty mokré 4 kategorie.Nikdo v nich nechtěl bydlet,tak bylo nutné vystavět domy s byty 1.kateg.pro mladé rodiny.Vše nelze svádět na komunisty,že něco pokazily
      Časem staré objekty nenaplnily
      potřebu občanů, to je vývoj a buďme rádi,že náměstí i jiné části města ožily.

      Vymazat
  4. Krásné.Prožila jsem zde 45 let svého života a stále se sem vracím.Některé budovy si ještě pamatují ve starém.Je to krásná vzpomínka na dětsví.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherný starý fotografie,rád vzpomínám na své mládi.Dávám za pravdu,holce z Jeseníku.Komunistický šmejdy vyhrabat a veřejně popravit!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Budte radi ze aspon radnice zustala cela a nezbourali ji

    OdpovědětVymazat
  7. Vrtelko ze ty zrovna mluvis ojeseniku taky i a ta holka z jese taky pletete si pojmy s prujmy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo by do těch starých domů po válce investoval?Nebyly peníze na jiné stavby,natož na opravy.Kde by občané bydleli,kdyby nebylo poaneláků?Kolik by se vešlo do těch pár starých domů?Však jsou paneláky i v jiných "záýapadních" zemích.

      Vymazat
  8. V letech 1966-68 jsme v jesenických kasárnách kroutili vojnu u železničního vojska. V Jeseníku samém jsme byli pouze přes zimu, jinak od března do konce října na stavbách tratí v Čechách. V hotelu Staříč jsme nocovali na silvestra se svojí dívkou, do Jeseníku jsme chodili na pivo, do Slovanu tancovat, do Vinopy, která byla na protilehlé straně Slovanu jsme nesměli, tam chodili popíjet lampasáci... K obchoďáku jsme kopali základy.
    Tyhle srovnávací fotky jsou hodně záslužná činnost, přeju hodně trpělivosti!

    OdpovědětVymazat
  9. V Jeseníku jsem prožil 70 let a stále tu žiji.Nikdy jsem jesenicko na dlouho neopustil,i vojnu jsem prožil v blízkých Mikulovicích.Mrzí mne,že nádherné vzpomínky kazí svými nenávistnými komentáři někteří pisatelé a pletou sem politické názory,myslím,že ani dnes po pádu komunizmu není vše ideální a ani ta minulost nebyla tak jednoznačně špatná.Kdo ví,co nás ještě čeká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plně souhlasím s "Anonymním",jsem zde rovněž od roku 1945 prakticky celý život,vojnu jsem prožil v Mikulovicích.Komentáře o komunistech jsou zbytečně nenávistné,na tu dobu se nám v podstatě nikomu nic tak strašného nedělo.Rozhodně občan byl bezpečnější než dnes a to jsme o 70 let dále.

      Vymazat
  10. Karel Ledig---- v roce 1945 se Němci museli vystěhovat, což mnozí chápali jako přechodný stav, proto nechali na svém místě domácí zvířata, peřiny, nádobí--- pak přišli Češi, kteří z 95% všechno vykradli, nebo i zapálili, po nich pak přicházeli zasloužilí bolševíci a začali opuštěnou zemi kolonizovat. Dnes je v každém druhém domě penzion a hostů pomálu. Už zemřeli vyhnaní domorodci, kteří obětovali pár milionů marek na znovuvýstavbu poutního chrámu MARIAHILF v naději, e to Češi kladně ocení. Asi se opět zmýlili.

    OdpovědětVymazat
  11. Rád jezdím do Jeseníku ,obdivuji okolní přírodu a mám tu i přátele.Jard

    OdpovědětVymazat
  12. Měl jsem možnost poznat okolí i samotné město Jeseník během několika vícedenních pobytů. Když srovnávám historické fotografie se současností, musím konstatovat, že nelze uchovat vše historické, doba je jiná a i výstavba se musí přizpůsobit potřebám obyvatelstva. Jinak moje vyjádření, architektura vnitřního jádra města v některých částech neodpovídá požadavkům na udržení a zachování původních historických prvků. Okolí města a příroda je okouzlující. Škoda, že chybí fotografie např. lázeňské části, významných míst (rozhledna Chlum, Ramzová, a další).

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj všichni
    já jsem se v Jeseníku narodil v roce 1972 a bydleli jsme na náměstí.Žil jsem zde do roku 1998,teď jsem v čechách.Vždy jsem se do Jeseníku rád vracel,ale teď,když rodiče už nežijí se tam moc nedostanu.Nebudu zde komentovat,kdo co udělal dobře a kdo špatně,je to historie - krásná,tak ji chraňme i pro další generace.
    Juřík Aleš

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem se přistěhoval do Jeseníku v roce 1949. Pamatuji si jak to po válce vypadalo. Pamatuji si poměrně velkou textilku ARANDAR s Tkalcovnou na jednom konci města a Bělidlem na druhém konci.Vyráběl se zde krásný damašek, který se exportoval.Město se potupně měnilo podle potřeb a v souladu s vývojem v republice . Bylo to za doby kdy Jeseník byl ještě okresem . Základní škola měla vchod z rohu náměstí. Další budova byla u řeky směr Česká Ves. Gympl byl blízko náměstí.V letě se hojně navštěvovalo pěkné koupaliště.Blízké letiště provozovalo amaterské létání.Cele bylo město spolu s lázněmi a krásným okolím poklidným místem. Pak tam vtrhli naši "osvoboditelé" aby nás zachránili před kontrarevolucí. Bylo jich dost i s rodinami. Pak jsem z Jeseníku zmizel a občas se tam vrcím i se svými potomky. Drobil Milan

    OdpovědětVymazat